Internet

Amazon - pitanja i odgovori

Hexfire pon 15.7.2019 19:11
Avensac kaže...

Nikad nisu dostavljali sve, ali se i meni čini da u zadnje vrijeme ne dostavljaju više stvari, ili ja baš uvijek nabasam na stvari koje ne dostavljaju, ne znam

 To znam, ali baš i meni izgleda da su još više srezali. 

Avensac pon 15.7.2019 21:05

Zna često biti i da ne šalju "Fulfilled by Amazon" stvari (tipa Anker stvarčice), što mi je glupo jer ako već omogućuju da mi iz hrvatske kupujemo bilo bi fer da šalju sve što je "Fulfilled by Amazon"..

R4zOR229 uto 16.7.2019 18:20

Narucio sam jucer nesto, i sad mi je u međuvremenu dosla obavjest da je dispatched ali mi je i dosla obavjest da je nemoguce item poslat na moju adresu i da cu dobit refund. Na racunu i dalje stoji rezervacija tih novaca...

R4zOR229 čet 18.7.2019 21:27

Ovako kupio sam nesto sto je na kraju ispalo da se nemoze slat kod nas. I sad novci koji su bili rezervirani su vraceni na racun al na amazonu mi i dalje stoji narudzba, jel treba sta posebno s time napravit? Oznacena je ko "in delivery".

Posmatrač pet 19.7.2019 11:51
R4zOR229 kaže...

Ovako kupio sam nesto sto je na kraju ispalo da se nemoze slat kod nas. I sad novci koji su bili rezervirani su vraceni na racun al na amazonu mi i dalje stoji narudzba, jel treba sta posebno s time napravit? Oznacena je ko "in delivery".

 Imas dvije opcije. Ili od Amazona trazi mail u kojem pise da je narudzba otkazana pa posalji u banku i oni ce skinuti rezervaciju ili sacekaj da istekne period rezervacija i onda se rezervacija sama skine.... Barem kod moje banke je tako. Mozes nazvati banku i pitati koliko je to period.....

danko155 ned 21.7.2019 15:21

Zašto se ovakve vijesti ne pojavljuju na ovom portalu? Nego se sve više vode rasprave o beskorisnim stvarima.

 

KAKO SE AMAZON ZEZNUO

Zabunom stavili nebuloznu niske cijene i izazvali kaos. Ljudi su mahnito kupovali uređaje po bezobrazno niskim cijenama: 'Kupio sam objektiv vrijedan više od 85000 kuna za 620 kuna'

 

nixass čet 25.7.2019 11:45

www.poslovni.hr/hrvatska/hrvatska-posta-bit-ce-centar-amazona-za-regiju-355764

 

Imamo upite velikih svjetskih kompanija za suradnju, kratko su komentirali iz HP-a. Najveća svjetska online trgovina Amazon će prema svemu sudeći uskoro u potpunosti biti dostupna u Hrvatskoj, vjerojatno već na jesen. Naime, prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, Amazon planira s Hrvatskom poštom (HP) napraviti neki oblik ekskluzivne suradnje za dostavu i logističku potporu na hrvatskom, a potencijalno i na čitavom regionalnom tržištu koje bi moglo obuhvatiti sigurno Bosnu i Hercegovinu, a izvjesno i Crnu Goru te Srbiju. Tome u prilog ide i činjenica, još uvijek neslužbena, da je ekspertni tim Amazona boravio ovih dana u Hrvatskoj te, osim pregovora o poslovnim detaljima, obišao i novi logistički centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici koji bi trebao zadovoljiti njihove visoke kriterije sortiranja i otpreme pošiljki.
Iako smo za komentar zamolili i sam Amazon, do zaključenja novina nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor. Iz Hrvatske pošte smo pak, na isti upit, dobili neodređeni odgovor kojim niti ne potvrđuju, ali niti ne demantiraju pregovore s Amazonom što očito govori u prilog tome da se "nešto ozbiljno kuha". "U ovom trenutku informaciju koju navodite ne možemo potvrditi. Imamo upite velikih svjetskih kompanija za suradnju, odnosno za preuzimanje uloge regionalnog lidera u našem poslovanju. Vjerojatno je da će kolege iz regije i potencijalni interesenti obilaziti naš novi sortirni centar u idućim mjesecima, jer je doista jedinstven u ovom dijelu Europe, ali i zemalja koje nam gravitiraju. Struka je uvijek zainteresirana za ovakve investicije", dogovorili su nam u pisanom obliku iz Hrvatske pošte. Dodaju da je HP u fazi preseljenja svojih ključnih kapaciteta u novi sortirni centar. "Uz sustave za automatsko sortiranje pisama koje smo nabavili prije dvije godine, na novoj lokaciji će ubrzo proraditi i novi sustav za sortiranje paketa, a koji će imati kapacitet za sortiranje 15 tisuća paketa u sat vremena. Također, uz to, opremili smo prostor i visokoregalnim skladištem. Cilj je da posao koji sada imamo obavljamo još brže i bolje, ali si time naravno otvaramo i mogućnost za još bolju suradnju s potencijalnim partnerima. Planirano je da se sve predviđeno preseli do rujna na novu lokaciju, tako da u rujnu mediji mogu očekivati i da ćemo organizirati detaljan obilazak lokacije", navode u Pošti. Dolazak Amazona u Hrvatsku i regiju bi imao nemjerljive benefite, kako za samu Hrvatsku poštu koja bi dobila snažnog globalnog partnera i ojačala svoju konkurentnost na tržištu, tako i za same građane koji su, usprkos EU direktivama, uglavnom zakinuti za povoljniju kupnju preko Amazona koji dobar dio svoje ponuđene robe ne isporučuje u Hrvatsku.
Oni koji su baš željeli nešto kupiti preko Amazona morali su, uz dodatne troškove, zakupljivati mailbox servise po Njemačkoj na koje im je Amazon slao originalnu pošiljku, a koja bi onda bila prepakirana i preposlana u Hrvatsku. Amazon je jedan od najpoznatijih globalnih brendova kojeg ne treba posebno predstavljati, no nije naodmet ponoviti da se radi o online trgovini koja je svojim opsegom, procjene specijaliziranih portala, duplo veća od svih ostalih svjetskih online trgovina zajedno. Prihod im je lani iznosio 233 milijarde dolara, a zapošljavaju gotovo 650 tisuća ljudi. O kakvom gigantu se radi dovoljno govore podaci, možda već i zastarjeli, da preko ovog servisa svoje svoju robu nudi pet milijuna tvrtki - oko 50 posto prodaje na Amazonu se odvija preko samog Amazonovog brenda, a polovica kroz originalne brendove gdje je Amazon samo posrednik. Njihov osnivač i direktor Jeff Bezos je ove godine postao najbogatiji čovjek na svijetu čije bogatstvo se, na dan 15. srpnja 2019., procjenjuje na više od 160 milijardi dolara. Hrvatska pošta je 2017. donijela stratešku odluku o gradnji novog logističkog centra u Velikoj Gorici vrijednog 350 milijuna kuna. Radi se o kapitalnoj investiciji bez koje vjerojatno ne bi bili ni zanimljivi igračima poput Amazona. U prvoj fazi će se izgraditi 32.000 četvornih metara poslovnog prostora u kojem će se nalaziti sortirnica, skladište, kotlovnica i podatkovni centar. Nakon završetka i druge faze gradnje sortni centar će imati površinu od ukupno 38.200 m2 na parceli od 70.200 m2. Logistički centar ima stratešku lokaciju uz Zračnu luku Franjo Tuđman, ali i mrežu autocesta koji omogućuju da se pošiljke brže i kvalitetnije zaprime i otpreme na dostavu. Konkretno, sortirnica je opremljena strojevima za automatsko sortiranje paketa koji u sat vremena mogu sortirati 15.000 paketa težine od 100 grama do 30 kilograma.
Neslužbeno doznajemo da je zbog Amazona ubrzano preseljenje i stavljanje u punu funkciju ovog logističkog centra koji je zapravo operativan već ovih dana. Sve ovo je i vjetar u leđa, teško je reći što je uzrok, a što posljedica, i ovih dana najavljenom IPO-u, odnosno stavljanje dionica državnog poduzeća Hrvatske pošte u javnu ponudu, odnosno privatizacija. Činjenica da je o ovoj mogućnosti govorio čelnik regulatornog tijela Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman, pokazuje da se s velikim poslovnim iznenađenjima u Pošti kuha već neko vrijeme. Ako se u poslu s Amazonom ništa ne izjalovi u posljednjem trenutku, jasno je da će cijene dionica i interes ponuđača biti višestruko veći nego što bi to bilo bez ovog globalnog igrača. Da u HP-u imaju "velike planove za budućnost", pokazuje i jučerašnja objava iz Pošte da je sredinom srpnja u Zadru krenuo pilot-projekt mjenjačnica za kriptovalute. Iz HP-a ističu da će se u tri njihova poštanska ureda u Zadru mijenjati pet najkorištenijih kriptovaluta (Bitcoin, Ethereum, Stellar, Ripple i EOS), a ako se pokaže interes za tu uslugu, konverzija kriptovaluta će biti proširena na sva veća naselja i turističke centre.
Čitatelj čet 25.7.2019 14:09

Pa pogledaj u srbiji imas FCA grupu, gotovo svi 500L za EU se proizvode tamo, bivsa Zastava.

 

Sta je sa Koral-om? FCA Srbija.

Sta je sa TAS-om? VW Sarajevo.

Sta je sa TAZ-om? Propao 2000.

Sta se u HR proizvodi? Pipi, Nara, Cocta? Sve Made in Slovenia.

 

Zasto u HR propadaju sve firme, i nista se ne otvara novo, a u svim drugim drzavama bivse Juge je ipak nesto preuzeto od drugih i nastavljena produkcija?

 

Ok, u sloveniji je TAM rasprodan raznim drugim firmama, ali bar imaju Renault Slovenia (Revoz).

A tko za vrijeme Juge nije imao priliku na moru kampirati u kampici koju je proizvodila Adria Mobil, nije zivio.

 

 

Eto, samo u HR nista. Nije li to cudno malo? Birokracija - zelis nesto napraviti, treba ti vise 6 mjeseci samo da zabijes lopatu

u zemlju, a neki kazu da zna potrajati i preko 2 godine.

 

Dok se razni uhljebi polacaju, firme izgube interes.

Ako zelim zaraditi, zelim odmah, sto prije poceti gradnju, da mi fiskalna godina zavrsi bar sa gotovom tvornicom,

i da nova fiskalna godina pocne sa produkcijom. A to u HR nije moguce. Jebene petrinjske prometnice se 15 godina grade,

a jos uvijek je rupa na rupi.

 

I sad ti to objasni poduzecima koja zele ulagati - stavis im pred nos hrpu papira i datume, samo ce reci "hvala,

idemo mi u *upisi_ime_zemlje*".

 

A ono sto je i bilo u HR, unistit, rasprodat, podijelit pare i prst u uho.

bruno03 sri 14.8.2019 14:07

Ima li tko iskustva sa plačanjem "import charges" na amazonu ili ebayu? Koliko kužim to je plačanje carine unaprijed.

Ako ste već platili unaprijed je li to onda i prošlo bez carine i pdva kod nas?

Zašto se njima plača carina, PDV?

Odakle njima uopće znaju koliko je naša carina PDV?

Jel se može neplatit njima, pa možda prođe bez carine? Mogu oni poslat kao gift i sa manjom vrijednošću pa ne treba plačat ništa.

sosta sri 14.8.2019 14:29

Kolega s posla naručio tako s amazona i nije platio ništa dodatno.

Pa vjerojatno plaćaju špeditera koji rješava uvoz, a fiksne troškove nije im vjerojatno problem automatski izračunati kad se znaju carinske stope.

MEGATAMA ned 18.8.2019 12:37

Amazon.de se poprilicno srozao u zadnjih godinu dana,prije je bilo enormno vise itema sa besplatnom dostavom,dostava je stizala u roku 2-3 dana a sad je to cak i po par tjedana.

Tako da radije odem u Mediamarkt ili Saturn ako imaju to sto zelim....

Takodjer je zajebancija vracat ostecene iteme...uzeo frizider,dostavljaci ga dostavili uredno zapakiranog,ekipa ode ja ga otpakiram kad ono ostecen...pao im na pod i oni ga prepakirali 😂😂😂

Natezanje sa Amazonom vise od dva tjedna da odnesu ovaj i donesu novi.....

Ako je ovako u Njemackoj kako je tek u rubnim drzavama....

persona_user čet 28.11.2019 14:41
Grga1984 kaže...

Radio sam danas narudžbu sa Amazon.de i prošla narudžba, dobio potvrdu na mail.

Nakon minute su mi suspendirali račun i traže neki sken zadnjeg računa kreditne kartice.

 

WTF? 

 

 Citao sam po raznim forumima da je Amazon zbog placanja karticom revoluta suspendirao korisnicima racun