mario.L_hr ned 1.7.2018 16:04

Vjerojatno bi se osjetila razlika kod jako velikih crteža s puno šrafura, puno teksta s ttf fontovima, s uključenim debljinama linija.

Mogao si mu instalirati i punu verziju jer LT ima dosta ograničenja koja su prava gnjavaži (lispovi su jedna od tih gnjavaži jer nisu podržani od Autodeska, postoje alati koji omogućavaju lispove ali ih treba dodatno kupiti). Ako mu je LT dovoljan onda je bolji izbor DraftSight ili NanoCAD. 

Femilano pon 19.11.2018 18:06

Pozdrav!

Trebao bih kotirati crtež u izometriji, a ACAD mi to ne dozvoljava, odnosno lupa kote kao da je 2d. Acad je nabavljen od Autodeska a ver 18. Da li postoji način za takvo kotiranje uopće?

Sorry na pitanju; skužio sam!

Zin8 sub 15.12.2018 18:39

Ekipa, trebam autocad za neka sitna crtanja/kotiranja, ništa zahtjevno.

Problem je da to moram odradit na laptopu sa i3 (1.8), 4gb rama, nvidia gtx 840m, pa me zanima jel ima neko iskustva s nekom od starijih verzija tipa 2013 ili možda nešto novije da bi moglo raditi?

SinCr0 sub 15.12.2018 19:04

Ako radiš u 2D možeš slobodno i najnoviju verziju instalirati, sve će normalno raditi i s normalnom brzinom. Obično samo treba malo duže sačekati dok se pali AutoCAD, ali mislim da to i nije toliko bitno...

Zin8 sub 15.12.2018 20:25
SinCr0 kaže...

Ako radiš u 2D možeš slobodno i najnoviju verziju instalirati, sve će normalno raditi i s normalnom brzinom. Obično samo treba malo duže sačekati dok se pali AutoCAD, ali mislim da to i nije toliko bitno...

Zahvaljujem!

Kažem, samo 2D i to neke jednostavnije geometrije, za potrebe faksa, a i HDD sam zamjenio SSD-om pa bi trebalo pomoć.

Jel znaš možda kak bi situacija trebala biti sa solidworksom? Nikakve simulacije i sl., opet neko 3D crtanje, par osnovnih funkcija?

mario.L_hr pon 17.12.2018 16:01
Zin8 kaže...

Zahvaljujem!

Kažem, samo 2D i to neke jednostavnije geometrije, za potrebe faksa, a i HDD sam zamjenio SSD-om pa bi trebalo pomoć.

Jel znaš možda kak bi situacija trebala biti sa solidworksom? Nikakve simulacije i sl., opet neko 3D crtanje, par osnovnih funkcija?

Za 2D ti je uređaj dovoljan. Čak novije verzije rade brže od starih.

 

Što se tiče 3D-a, tu je situacija puno lošija. Teško je generalno dati ocjenu ali pravilo ti je čima jači uređaj (po svim karakteristikama) to zadovoljniji korisnik. Što bi bio minimum ovisi od slučaja do slučaja (ja ne bi išao ispod i5, 8 GB RAM-a gornjim domo srednje klase grafičkih kartica te SSD kao obaveznu opremu).

Regenmeister pet 14.5.2021 18:50

Postoji li neka stranica di bi se mogli skinut setup fileovi starijih verzija Autocad Map3D-a? Trenutno koristim 2020 Educator verziju al 2017 mi je najbolje radila na mom PC-u, službeno se preko stranice ne nudi niš starije od 2019. Koristio sam ju prije, ali više nigdje ne nemogu pronaći.

dennocro čet 9.6.2022 08:19

moze mala pomoc, u autocadu kartiram kao block tocku, naziv tocke, visinu i dubinu.

 

posto to nekad prelazi preko linije da li je moguce visinu i dubinu zajedno pomaknuti a da tocka ostaje na istom mjestu, jer ovako moram jedno po jedno micati. 

 

 

Veliki Brat čet 9.6.2022 08:39

Ako razumijem točno što trebaš napraviti, čini mi se da ti treba dinamički blok.

Dakle i točka i atributi su u bloku, ali podatke o točki možeš micati neovisno o poziciji same točke?

Definiraš move ili stretch akciju i obuhvatiš atribute. Zatim izvan bloka uredno uzmeš kotrolnu točku move akcije i mičeš opise kako god želiš.

 

Evo par skica kako sam to riješio za jedan blok koji nama treba u uredu:

1. Blok s vidljivim kontrolnim točkama za razne operacije (move, strech, flip, rotate). Tekst u kućici je atribut.

 

2. Tamnoplava kontrolna točka dolje lijevo na kućici je ishodišna točka bloka i koristim ju za pomicanje cijelog bloka.

 

3. Svijetloplava točka dolje na sredini kućice je stretch akcija, uz nju mogu pomaknuti kućicu bez da mičem cijeli blok (primijeti kako su krajnje točke "ruku" ostale na istom mjestu).

 

Općenito su dinamički blokovi izvrsna stvar, svakako preporuka svima da ih nauče raditi i koristiti.

dennocro čet 9.6.2022 11:22

mogu ja njih individualno micati to nije problem. al bi ja htio dubinu i visinu zajedno da pomaknem ako je moguce da ne moram micati dva puta ako mi ide preko linije neke, jer na prvom crtezu mi je samo dubina i visina i da paraleleno pomaknem na zeljeno mjesto

Veliki Brat čet 9.6.2022 11:47

Pa da, to i je poanta. Ali sve ide u jedan blok - i točka i naziv i visina i dubina.

Točku nacrtaš, a za ovo troje podataka koji se mijenjaju koristiš atribute. I onda na kraju napraviš dinamički blok na način da postaviš move (ili stretch) akciju kojom obuhvatiš ta tri atributa.

 

Pri korištenju postaviš blok, duplim klikom otvoriš polje za upisivanje vrijednosti atributa i upišeš podatak i to je to.

Nakon toga ona polja koja si definirao u move akciji možeš sva zajedno pomaknuti jednim klikom.

Badjo_5 čet 9.6.2022 19:22

Problem u svemu tome je da je ovo predefiniran blok koji je propisan u tehničkim specifikacijama (9102_detaljna_tocka), a koristi se u SKI sustavu (katastar infrastrukture). Prema tome ne bi se smjelo mjenjati ili dorađivati blok, jer se dio podataka preko dxf (v.2010) datoteke koja sadrži i hrpu drugih blokova ubacuje u sustav (https://ski.dgu.hr/gis/startup), nisam siguranda li bi sustav uspio pročitati dinamički blok.

Ovo bi se dali isprogramirati, ne znam da li je netko i napravio. Tako i tako moraš urediti crtež, pa ovo odavno spada u taj dio posla.

dennocro čet 9.6.2022 19:48

znam, jos se ne mora predavati digitalno jer nisu rijesili kod nas, al bi bilo ok da sa move mozes pomaknuti samo visinu i dubinu na odredjeno mejsto a da tocka i br ostanu na mjestu, da ne moras jedan po jedan pomicati. nista drugo. kad imas 200 tocaka znaci 400 move radnji moras odraditi. a ovako bi 200, jer bi pomaknuo obje paralelno.

dinos3 pet 30.9.2022 15:22

Imam autoCAD crtež i trebao bi nekoga tko mi može par stvari u njemu popraviti. Mislim da nema više od sat vremena posla, sat vremena platim 50-100kn to jest koliko god treba samo da se pomogne. Nije ništa zahtjevno tko zna u CADu raditi mislim da to napravi bez problema. Možete se javiti na PP, unaprijed hvala

Rijeseno