ICT školovanje

Algebra, Vsite i slično - preporuke za upis studij

Kienrino ned 3.11.2019 18:12

Bok svima, došlo mi je iz guzice u glavu da je vrijeme da se primim nečeg konkretnog u životu pa me počelo zanimat programiranje (kompjuteri su mu oduvijek zanimali). Eh sad, znam da se to sve može sam i počeo sam gledati dosta tutoriala i sl, ali mislim da sam dosta tip osobe koji lakše se snalazi u grupama, to jest kad imam nekog kog znam da je uvijek tu na raspoljaganju (profesori, asistenti, sl.) Dali misliste da se isplati platit studij na Algebri, Vsiteu ili koje sve imaju? 

Arafel uto 5.11.2019 10:42

Moj savjet je da jednako, ako ne i bolje mozes nauciti iz tutorijala.

Primjer iz mog iskustva.

Upisala na algebri tecaj, prvi put se susrela s tim programskim jezikom ali i opcenito programiranjem. 80% vremena sam blejala jer nisam nis kuzila. Ne mogu postaviti pitanje jer ne razumijem. Ali ajde, dalo mi je neki orijentir i osnove.

Kupila sam na udemiju tutorijal (10 eura), puno vise naucila nego na algebri. Bolje osnove objasnjene za pocetnika, radis na mini projektu, vidis di se sto moze primjeniti. Takoder, postavis pitanje, u roku par sati dobijes odgovor.

 

E sad, vjerujem da je bas studij algebre (ne ovakav tecaj) puno bolji i moze se daleko vise nauciti + stvaras neke kontakte. Minus je sto ces par godina tamo provesti. Iako ti nitko ne brani da se i zaposlis i studiras.

 

To je moj input, ne znaci da ce i tebi tako biti.

 

Sto god odlucio, uz trud, mozes daleko dogurati

Sretno :)

Kienrino čet 7.11.2019 20:04

Ma meni je najveći problem kaj svaki info o studijima na takvim faksevima je "LOL dijele diplome, sranje ti je to" ili odgovor kaj izgleda ko da je njihov PR pisao. 

60-70% sam za upisat studij, ali budemo vidli. Sve u svemu, hvala na odgovoru :)

Tomdev čet 7.11.2019 21:18
Kienrino kaže...

Ma meni je najveći problem kaj svaki info o studijima na takvim faksevima je "LOL dijele diplome, sranje ti je to" ili odgovor kaj izgleda ko da je njihov PR pisao. 

60-70% sam za upisat studij, ali budemo vidli. Sve u svemu, hvala na odgovoru :)

Kod mene u firmi 80-90% kandidata za posao ima msc. pa ti razmisli da li hoces studirati ili ne.

 

Kakva situacija ce biti na trzistu za 5 godina tko zna. Bas sam danas gledao CV jedne kandidatkinje za radno mjesto dizajnera. U zadnje dvije godine je radila razne poslove od hostesiranja, konobarenja, grafickog dizajna, fotografiranje itd. Zasto? Zato sto svi hrle u uredske poslove, nitko ne bi htio biti majstor i konkurencija je ogromna za odredena zanimanja.

PzKpfw pet 8.11.2019 09:28

 

@Kienrino

 

To je ono vječnp pitanje. Dal' studij ili ne? Moja topla preporuka:Da. Bilo koja viša i/ili visoka škola. Ako imaš resursa(vrijeme, novac, volje,...) samo deri.

 

Međutim, ako ti se neda, ako nemaš resursa, volje, onda nemoj. Ali, uvijek ću reći, potrudi se i bori se.

Kad je čovjek mlad, zdrav, ono život pjesma, ne mislim baš na svoju budućnost...Međutim, nikada čojvek ne zna što ga čeka. 

Možda ti za 20 ljeta, dojadi IT pa se poželiš nešto sigurno i manje zahtjevno radno mjesto, a za to ti treba recimo visoko škola?

Studij se uvijek isplati. Baš se primjeti kroz razgovor kada netko ima visoku naobrazu, a kada ne.

 

Logikom da ti ne treba formalno obrazovanje, onda nemoj završiti ni SSS.

 

Da, istina je ima vrsnih programera(IT stručnjaka) bez visokih škola, ali ima i onih sa visokim školama. 

Sa stajališta ljudske zrelosti, treba se truditi u životu, te ostvariti svoje potencijale do maksimuma. 

Tako da diploma ništa ne škodi. Ako ju nemaš, ah nemoj se onda time opterećivati.

 

Po meni dok si mlad uz sve ostalo što ide uz to, treba završiti neke škole i/ili zanat izučiti.

Međutim, danas je došlo vrijeme da je sramota raditi, truditi se, zalagati se, imati radnu etiku, kulturu rada, živjeti normalno...

Ne volim se vaditi na širu zajednicu, ali to je jednostavno tako. Po meni je to vrlo luzerski, te usprkos tome se treba boriti u svakom mogućemo pogleduza bolju budućnost.

 

Sve ostalo je luk i voda.