Prozzo sub 12.1.2019 22:39

Pozdrav ekipa!

Moj prvi post na ever pa molim za razumijevanje. Tema se možda ponavlja pa ako netko zna neka preusmjeri.

Dakle imam 31 godinu i odlučio sam se u slobodno vrijeme učit programirati. Razlog je ozlijeda desne ruke i živaca u prometnoj nesreći te sam se tu pomirio da neću moći raditi i neke malo zahtjevnije fizičke poslove u budućnosti.

Završio sam srednju elektrotehničku školu i višu ekonomsku. Nešto malo sam radio u struci (ekonomija) a sada radim kao pomoćni električar u Njemačkoj i svjestan sam da neću to moć radit s 50 god jer mi ruka šteka i bol je tu sveprisutna.

Prije odlaska u DE sam učio programirati na codeacademy, KhanAcademy, W3 i sličnima i uspješno riješavao sve te su mi se tu otvorili apetiti za programiranje i ICT.

Zanima me koji bi mi programski jezik najisplativiji i jeli mi prekasno za učenje programiranja?

Također ako je netko pohađao Android development ili Data science na Algebri i kolika je tu potražnja za radnom snagom podatkovnih znanstvenika.

Znam da se programiranje ne može naučiti u 3 mjeseca i svjestan sam da će mi trebati 2-3 god da se prodam kao junior ali u ekonomiji se ne vidim niti me previše privlači. Ovo me već dugo ne pušta, a entuzijazam je vrlo bitan. 

Mreže i dizajn me također ne zanimaju iako sam malo radio i kao telekomunikacijski tehničar nakon srednje škole.

Molim odgovore, što iskrenije to bolje. 

Tomdev ned 13.1.2019 11:28

Ako nemaš problema sa korištenjem tipkovnice (s obzirom na ozljedu ruke) i ako si već u Njemačkoj onda ti je dugoročnije najisplativije prekvalificirat se u Fachinformatiker, Wirtschaftsinformatiker, Mediengestalter ili slično.

Ili možda neki fern studij koji Nijemci koliko toliko cijene, raspitaj se. Data science se trenutno traži ali to je studij 3+2 godine na Algebri mislim, ne znam koliko vremena možeš investirati...

Prozzo ned 13.1.2019 13:43

Nemam problem s tipkovnicom, malo sam samo sporiji jer desnom mogu samo kažiprstom. Pogledat ću baš. A puno mi je 5 godina iako IT učiš cijeli život i to sam ja negdje krivo gledao. 

 

Hvala puno na odg.