ulinsky pon 18.4.2011 10:41

Želio bih svima da vam preporučim seriju Game Of Thrones, na našem jeziku Igra Prestola, HBO-va serija koja ih ponovo vodi na tron. Danas je izašla prva epizoda  {#}

 

Za lijene, pročitajte ovo:

 

Game of Thrones (Igra Prijestolja) je srednjovjekovna fantazija bazirana na seriji romana George R. R. Martina smještena u izmišljenom svijetu Sedam kraljevina i prati dinastička previranja i borbu nekoliko Kuća za kontrolu nad Željeznim prijestoljem. Osim međusobnih borbi plemićkih obitelji, stanovništvu prijeti natprirodna invazija s ledenog sjevera, prognana zmajeva princeza koja želi povratiti obiteljsko naslijeđe te zima koja će trajati godinama.
Nakon sumnjive smrti namjesnika kralja Roberta Baratheona, on sa svojom kraljicom Cersei iz bogate i iskvarene obitelji Lannister kreće na putovanje na sjever svome prijatelju knezu Eddardu Starku od Oštrozimlja, od kojega zatraži za postane novi Kraljev Namjesnik. Eddard nevoljko pristaje i tu započinje epska priča o časti i izdaji, ljubavi i mržnji, tajnama i osveti...

 

 

 

 

 

 

Za one koji su se baš zagrijali za seriju, pročitajte ovo:

Game of Thrones je svakom pogledu sasvim atipičan fantasy. Nedajte se smesti podužim i jezivim prologom u kojem upoznajemo misteriozne sile, za koje se vjeruje da su tek drevne legende. Ovo je vrlo prizemljena, punokrvna drama, smještena u pseudo-srednjovjekovnom razdoblju. Nema heroja, čarobnjaka, vještica, vilenjaka ni magije (ili se barem ona smatra bapskim pričama), niti je Game of Thrones nalik ijednoj fantasy ekranizaciji koju ste mogli ili trenutno možete gledati na televizji, pa čak i filmu.

Game of Thrones je za fantasy isto što i Battlestar Galactica za SF, The Wire za policijsku dramu, The Sopranos za priču o mafijašima, Deadwood za vestern… Isto koliko je Lost priča o misterioznom otoku. To je kompleksna drama koja leži na intrigantnim likovima, njihovim odnosima i pričama, čiji je žanr tek ljuska koja ga opisuje, ali ne definira. Kao što priliči HBO-u, ovo nije tipičan fantasy primjeren klincima. Nemalo je grafičkih scena nasilja, odrubljivanja glava i velikogruddušnih scena seksa, no posljednje je – za razliku od recimo Starzovih Spartacusa i Camelota, prikladno uklopljeno u službi radnje, pa sise nisu tu samo zato što vesele, već su (dovoljno) bitan dio radnje.


Nakon uvodnog prologa, koji daje naslutiti kakve se misteriozne sile kriju sa sjeverne strane ledenog Zida, upoznajemo prvu od četiri kuće kojima se bave prve dvije epizode. Obitelj Stark vlada sjevernim dijelom kontinenta, sa sjedištem u Winterfellu, a na njenom je čelu knez Eddard Stark, častan i plemenit vladar kojeg glumi Sean Bean, fanovima žanra poznat iz “Gospodara prstenova.” Sljedeće kuće koju biste trebali zapamtiti jesu Baratheon i Lannister, iz kojih dolazi trenutni vladar Sedam kraljevstva Westerosa, Robert Baratheon i njegova kraljica Cersei Lannister. Baratheon je pred 17 godina preoteo vlast Aerysu Targaryenu, čija je kuća tada vladala Westerosom; no sada je debeo i star, nesposoban da vodi kraljevstvo. Zbog toga stiže u Winterfell kako bi upražnjeno mjesto preminula kraljeva namjesnika ponudio Eddardu Starku; mjesto za koje kraljičin brat, Ser Jaime Lannister, smatra da pripada njemu. Viserys, jedini živući muški pripadnik kuće Targaryen, sada je prognan na istočni otok Essos, područje slobodno od kraljeve vlasti. Dajući ruku svoje sestre Daenerys Khalu Drogu, vođi Dothrakija, mongololikog ratničkog plemena, namjerava preuzeti Željezno prijestolje na kojem sjedi vladar Westerosa, skovano od mačeva poraženih neprijatelja.

Ovaj rezime osnovne radnje je najbolje što mogu, a da pritom ne otkrijem ništa bitno, jer tu je još mnogo, mnogo detalja. U prve dvije epizode postavljaju se temelji za, kažu mi oni koji su čitali knjige, političke igre između različitih iskvarenih likova kojima je zajednički krajnji cilj – preuzimanje prijestolja. Zima koja stiže je doslovna – hladno razdoblje nakon podužeg ljetnog doba – ali i metaforička – sedamnaest godina mirne vladavine kralja Roberta Baratheona u opasnosti je jer pretendenata na prijestolje ima mnogo. A kralj s razlogom traži pomoć svog bivšeg ratnog druga Eddarda Starka.



HBO ponovo na tronu

Oko ovih obitelji vrti se velik broj likova, od kojih je velika većina sjajno kreirana i odglumljena. A neki nešto manje sjajno. Ili je to “zasluga” nekoliko pomalo plitkih, jednodimenzionalnih i stereotipnih likova, poput podle i manipulativne kraljice Cersei Lannister (Lena Headey, Terminator: TSCC), Viserysa Targaryena i njegove komične izblajhane perike te poneke razmažene i uobražene plavokose prinčadi. No njih uvelike nadjačavaju nastupi poput već spomenutog Seana Beana te Petera Dinklagea; čovjeka za kojeg kažu da je rođen za ulogu patuljka Tyriona Lannistera, koji svoj rast nadoknađuje inteligencijom te ljubavlju prema vinu i kurvama. Njegov je lik svojevrsni humor relief, humoristična nota u inače ozbiljnom djelu. Većina dječjih likova, a posebice mala Arya Stark, vrlo je dobro odabrana, što je jedna od najvećih opasnosti pri planiranju ovako velikih serija. Pogrešan odabir mladog i neformiranog glumca može dugoročno štetiti seriji, no Maisie Williams je pravo otkriće u ulozi razigrane i nestašne, ali bistre Arye. Ističem i Kita Harringtona u ulozi Jona Snowa, izvanbračnog sina Eddarda Starka, koji ima nekoliko vrlo emocionalnih i lijepih scena kroz prve dvije epizode. Posebice onu sa patuljkom Tyrionom, koji je baš poput njega, mrlja svoje obitelji. Jedan zbog niskog rasta te smrti majke pri porodu, drugi zato što simbolizira nevjeru Eddarda Starka svojoj supruzi.

Dario je istaknuo oduševljenje lokacijama koje su vjerno preslikane iz knjige, a ja se samo mogu složiti da serija i sa produkcijske strane izgleda fantastično. Kostimi, lokacije Sjeverne Irske i Malte, setovi… Usto, fantastično je pogledati Game of Thrones na velikom platnu; vrlo rijetko ili nikad to imamo priliku sa televizijskim uratcima, jer televizijski ekrani ili, nedajbože, zasloni monitora nisu dostojni prenijeti epske lokacije Westerosa.


Eddard "Ned" Stark

Malo je neumjesno gledati u budućnost već sada, prije prave premijere, no… Serija romana “Pjesma leda i vatre” ima sedam planiranih nastavaka; četiri su napisana, dok peti stiže u srpnju, nakon šest godina čekanja. Martin se nada – ili pretpostavlja – da će HBO treći roman morati razdijeliti na dvije sezone, a četvrti i peti, čija se radnja odvija gotovo paralelno, na tri. To je sedam sezona samo za prvih pet knjiga – u idealnom slučaju. No, nije Martin jedini koji ima problema sa tempom i razmacima između nastavaka. HBO između sezona nerijetko zna imati pauze veće od godine dana. Što će 62-godišnjem piscu svakako pogodovati. Sve u svemu – pod uvjetom da serijal prođe kod publike – pred nama je gotovo desetljeće Zime.

Još uvijek ljubomorni što niste imali prilike gledati dvosatnu pretpremijeru? Gledajte to s druge strane. Vas tek čeka toliko željena i iščekivana prva epizoda, dok smo mi primorani čekati puna dva tjedna do novog nastavka. Zadovoljit ću se repriziranjem epizoda čim izađu. I to je velik kompliment seriji, jer vrlo, vrlo rijetko više puta gledam neku seriju ili epizodu. Sigurno ne tri dana nakon prvog gledanja.

 

 

 

 

Nije tip plačipi*aste drame, već je riječ o ozbiljnom djelu, u koji je potrošeno do sada preko 100 miliona dolara.. :)

XYomegaYX pon 18.4.2011 23:21

Ja pogledao danas 1. epizodu na HBO-u, i predobra, jedino je kraj : ŠOOOOOK! Iako sam ocekivao kad sam vidio da je ostavio klinca na miru. Sada ce sigurno biti nesto, jel dosla koja druga epizoda???????

bistri uto 19.4.2011 01:13
XYomegaYX kaže...

Ja pogledao danas 1. epizodu na HBO-u, i predobra, jedino je kraj : ŠOOOOOK! Iako sam ocekivao kad sam vidio da je ostavio klinca na miru. Sada ce sigurno biti nesto, jel dosla koja druga epizoda???????

 

Genijalna serija kao sto je bilo i za ocekivat, preporuka svakome!

Arabarran uto 19.4.2011 07:17

Prije gledanja ja bi ipak preporučio da pročitate knjige. Nemojte da vas debljina knjiga odvrati,jednostavno se gutaju!
Serija je odlicna,drugo nisam ni očekivao. Jedino mi je patuljak prelijep s obzirom kako je opisan u knjizi.

Vuja12 uto 19.4.2011 08:15

Gledao sam jucer, odlicno, ispunilo je sva moja ocekivanja. A knjige vec duze vremena planiram procitat, al nikako da pocnem, ocito cu si morat to za ljeto ostavit :D

Danny_HR uto 19.4.2011 09:17

Pogledao sam prvu epizodu i ne mogu reći da sam oduševljen. Al tako to biva s prvim epizodama.

Premalo se radnja razvila i nekako mi je ostalo sve mlako.

Ali naravno, nastavit ću gledati jer mi se sviđa setting i fali takvih serija.

zoran010 uto 19.4.2011 12:21

Knjige su genijalne, a serija je za sada ok, vidjet ćemo još nakon par epizoda. Soundtrack je malo pre-generic, ali opening glazba je super. Općenito cijeli intro je zakon sa svojim animacijama itd.

 

Rečeno je da će se iz epizode u epizodu prikazivati različiti gradovi ovisno o mjestu radnje!!!

 

Evo, za one koji nisu pogledali:

http://www.youtube.com/watch?v=s7L2PVdrb_8

1domagoj1 ned 24.4.2011 23:15

Pa tak. 3,5 moja ocjena. Neke stvari mi se ne sviđaju ili ih nema, a koje osobno smatram da se baš trebalo obratiti pozornost na njih. Ima i par grešaka (nez jel namjerno ili ne), npr. Bran veli da ima 10 let, a u knjizi je star 7 godina, ne znam zakaj to.

 

I na kraju, Daenerys i Drogo, uopće mi se ne sviđa scena, ispalo je ko da je Drogo nju siloval, dok je u knjizi zapravo, isto rekel "No" kad se ona rasplakala, pa je to kaj on zna tu makar jednu riječ nju smirilo, osjećala se sigurnije, onda je ona njemu rasplela pletenicu, on nju počel skidati, pa se ona pokrila po sisama, pa opet on rekel "No" i razmaknul joj ruke, skinul ju do kraja, počel masirati i prolaziti rukama po njoj (za koje se ona čudila kak su nježne zapravo, a on takav ratnik), pa joj onda štipal bradavice, mjesil sise, onda se ona napalila, onda ju je ovaj put pital "No?" i onda je skužila da je to pitanje, rekla je "Yes" i onda je ona sebi njegov prst gurnula u pič*ku (da, doslovno tak piše u knjizi, ajd, točnije, piše: "She took his hand and moved it down to the wetness between her thighs. “Yes,” she whispered as she put his finger inside her"). A u seriji ispalo ko da je on nju prisilil na seks.

 

Obavezno pročitajte knjigu. Knjiga je prezakon, prebrutalna, odlična. Tj., knjige. Tak sam sretan kaj peta knjiga izlazi na ljeto, taman će bit za preko ljeta zanimacija. George Martin je jedan od ponajboljih pisaca (navodno je sam Tolkien rekel da je Martin kao njegov nasljednik, tak neš, al navodno, ne znam jel to istina), kak je neko rekel, knjige se gutaju. Jednostavan, a opet prepoznatljiv stil pisanja, in medias res, totalno nepredvidljivo, malo piše o borbi, kak je jedan rasporil drugoga mačem, kak ovome iznutrice lete, ovo, ono, a za par stranica opis scene seksa.

 

Stvarno preporuka za čitanje.

 

P.S. Jedva čekam sutra, tj. preksutra jer ću tek preksutra moći gledati :D

 

Omega_vu kaže...

eh vidio sam da je bestseler fantazije ta knjiga , i otišao posuditi dobra je bila dok nisam vidio koliko stranica ima ( 800 ){#}

Trk u knjižaru posudit. Ako imalo volišfantasy, nećeš požaliti.

 

EDIT: Joj da zaboravil sam. Da mi je samo znat de su našli tak grdog tipa da glumi Joffreya Baratheona. Ajme meni, kaj je taj lik meni grdi... XD

dekstroza pon 25.4.2011 00:12
1domagoj1 kaže...
navodno je sam Tolkien rekel da je Martin kao njegov nasljednik, tak neš, al navodno, ne znam jel to istina

 

Ovo definitivno nije istina, Tolkien je umro prije nego je Martin počeo pisati.

zoran010 pon 25.4.2011 01:11
1domagoj1 kaže...

Pa tak. 3,5 moja ocjena. Neke stvari mi se ne sviđaju ili ih nema, a koje osobno smatram da se baš trebalo obratiti pozornost na njih. Ima i par grešaka (nez jel namjerno ili ne), npr. Bran veli da ima 10 let, a u knjizi je star 7 godina, ne znam zakaj to.

 

I na kraju, Daenerys i Drogo, uopće mi se ne sviđa scena, ispalo je ko da je Drogo nju siloval, dok je u knjizi zapravo, isto rekel "No" kad se ona rasplakala, pa je to kaj on zna tu makar jednu riječ nju smirilo, osjećala se sigurnije, onda je ona njemu rasplela pletenicu, on nju počel skidati, pa se ona pokrila po sisama, pa opet on rekel "No" i razmaknul joj ruke, skinul ju do kraja, počel masirati i prolaziti rukama po njoj (za koje se ona čudila kak su nježne zapravo, a on takav ratnik), pa joj onda štipal bradavice, mjesil sise, onda se ona napalila, onda ju je ovaj put pital "No?" i onda je skužila da je to pitanje, rekla je "Yes" i onda je ona sebi njegov prst gurnula u pič*ku (da, doslovno tak piše u knjizi, ajd, točnije, piše: "She took his hand and moved it down to the wetness between her thighs. “Yes,” she whispered as she put his finger inside her"). A u seriji ispalo ko da je on nju prisilil na seks.

 

Obavezno pročitajte knjigu. Knjiga je prezakon, prebrutalna, odlična. Tj., knjige. Tak sam sretan kaj peta knjiga izlazi na ljeto, taman će bit za preko ljeta zanimacija. George Martin je jedan od ponajboljih pisaca (navodno je sam Tolkien rekel da je Martin kao njegov nasljednik, tak neš, al navodno, ne znam jel to istina), kak je neko rekel, knjige se gutaju. Jednostavan, a opet prepoznatljiv stil pisanja, in medias res, totalno nepredvidljivo, malo piše o borbi, kak je jedan rasporil drugoga mačem, kak ovome iznutrice lete, ovo, ono, a za par stranica opis scene seksa.

 

Stvarno preporuka za čitanje.

 

P.S. Jedva čekam sutra, tj. preksutra jer ću tek preksutra moći gledati :D

 

Omega_vu kaže...

eh vidio sam da je bestseler fantazije ta knjiga , i otišao posuditi dobra je bila dok nisam vidio koliko stranica ima ( 800 ){#}

Trk u knjižaru posudit. Ako imalo volišfantasy, nećeš požaliti.

 

EDIT: Joj da zaboravil sam. Da mi je samo znat de su našli tak grdog tipa da glumi Joffreya Baratheona. Ajme meni, kaj je taj lik meni grdi... XD

Sva djeca su u seriji namjerno starija, da bi se izbjegao sex među maloljetnicima. Svi su stariji za oko 3 godine.

1domagoj1 pon 25.4.2011 01:24
zoran010 kaže...

Sva djeca su u seriji namjerno starija, da bi se izbjegao sex među maloljetnicima. Svi su stariji za oko 3 godine.

Ne kužim, jel misliš stariji za pravo, ili stariji fiktivno? Mislim, može on za stvarno imati i 15 godina, pa da veli u seriji da ima 7, to mi je okej. Ali, ako su namjerno mijenjali tu "izmišljenu" dob iz knjige, radi ne znam čega, to je glupost. Mislim, nek stave starije glumce, ali oni nek vele pravu dob, ne vidim problem u tome...

 

A glumci su neki fakat, puno stariji, recimo, frajer koji glumi Jona ima 25 godina ak se ne varam, a Jon u knjizi ima 14 g. No, sve u svemu, fora je serija. Solidna je.

Arabarran pon 25.4.2011 02:50
Omega_vu kaže...

eh vidio sam da je bestseler fantazije ta knjiga , i otišao posuditi dobra je bila dok nisam vidio koliko stranica ima ( 800 ){#}

Olujja mačeva ima 1000 str.  riješio sam je za 2 i pol dana...

 

zoran010 pon 25.4.2011 02:55
1domagoj1 kaže...
zoran010 kaže...

Sva djeca su u seriji namjerno starija, da bi se izbjegao sex među maloljetnicima. Svi su stariji za oko 3 godine.

Ne kužim, jel misliš stariji za pravo, ili stariji fiktivno? Mislim, može on za stvarno imati i 15 godina, pa da veli u seriji da ima 7, to mi je okej. Ali, ako su namjerno mijenjali tu "izmišljenu" dob iz knjige, radi ne znam čega, to je glupost. Mislim, nek stave starije glumce, ali oni nek vele pravu dob, ne vidim problem u tome...

 

A glumci su neki fakat, puno stariji, recimo, frajer koji glumi Jona ima 25 godina ak se ne varam, a Jon u knjizi ima 14 g. No, sve u svemu, fora je serija. Solidna je.

To je bila i Martinova odluka, rekao je da mu je malo i žao što ih je napravio tako mladima u knjizi. (On je co. producer serije)

1domagoj1 pon 25.4.2011 12:23
zoran010 kaže...

To je bila i Martinova odluka, rekao je da mu je malo i žao što ih je napravio tako mladima u knjizi. (On je co. producer serije)

Kul. Nisam to znal. Hehe, poslje je*anja nema kajanja :P. A nič, sad čekati drugu epizodu (ako već nije došla)...

XYomegaYX pon 25.4.2011 21:56

Opet epizoda zavrsila sa klincem, opet ima kare, sta da kazem. Nekako su mi lagano splasnuli dojmovi nakon ove epizode.

 

I kojim da redom citam knjige onda? Mislim otic posuditi ovih dana kada zavrsim Vitez templar.

1domagoj1 pon 25.4.2011 22:25
XYomegaYX kaže...

Opet epizoda zavrsila sa klincem, opet ima kare, sta da kazem. Nekako su mi lagano splasnuli dojmovi nakon ove epizode.

 

I kojim da redom citam knjige onda? Mislim otic posuditi ovih dana kada zavrsim Vitez templar.

Pa od prve lol. Game of Thrones je prva knjiga.

 

A Clash of Kings je druga, A Storm of Swords je treća, A Feast for Crows četvrta, A Dance with Dragons se sad čeka, na ljeto izlazi.