guslac pon 21.1.2019 09:25

Imam neki stari stick koji uredno radi na winXP i win7. Probao sam ga na win10, ali ne radi, tj. zamrzne se kod traženja kanala. 

To je neki jeftinjaker s ebay-a koji je super radio, ali kako uskoro prelazim na win10 hoću imati opet nešto takvo, jeftino i jednostavno da radi. 

Win10 ga prepoznaju i čak instaliraju stick, ali nisam siguran da mu program koji dolazi s njim radi kako spada (BlazeTV). 

Da li imate neka iskustva s ovim jeftinjakerima koji se prodaju na ebay-u, da rade na win10? Ugavnom piše da podržavaju win7, ali desetku ne spominju iako je moguće da bi radilo. Zato mi treba netko s konkretnim iskustvom. 

ihush uto 22.1.2019 20:55
guslac kaže...

.. Zato mi treba netko s konkretnim iskustvom. 

-ne postoji konkretan (odgovor) jer bi morao biti identičan-konkretan 'stikić'.. a za to su šanse minimalne.

-ovisno o starosti, pošto je iz vremena xp-a, tad ugl postoji samo 32bitni driver (i nikakav support).. a danas je sve na 64bita. Da bi bilo što radilo, moraš imati dobar-pravi driver, a driver mora biti za konkretan OS, najvažnije 64-32bita (u nedostatku, može i od xp-a ako je wdm driver model ali tad moraš koristiti w10-32bitni..)

-mogući uzrok problema, ako nije driver ili kvar.. je directx, instaliraj stari redist-june2010.. dx.9.0c.. a bilo bi poželjno i ostatak koji dođe s instalerom, kao kodeci..

-kad su takvi noname uređaji u pitanju i kad nema službenog supporta proizvođača, tad se moraš snalaziti-kemijati.. prvo vidiš chipove npr neki bTxxx.. i tražiš-googlaš ili probaš neki linux, pogotovo distru kao myth(ubuntu), koja će 90% raditi outofbox ako je ispravan. Drugi način je instaliranje nekog novijeg softa koji ide s novijim stikićem (jer sve je to ''isto''..) ali i sami win imaju zadovoljavajuće media playere, tv... istina, u w10 izbačeno (w7), no vjerojatno ima na MS storeu...

 

soft je vječan-nepoderiv, hardware nije.. a biznis diktira da svakih x-godina nešto starog moraš baciti (ako ne crkne prije..). To je tako. Ili koristiš soft-OS koji je iste generacije (podržan) ili ako možeš prilagodiš se/snađeš. Treći odgovor je nabaviš novi stikić koji podržava w10, stvari koje danas koštaju 5-10€.. ne isplati se gubiti vrijeme ili extremno-alternativno, koristiš virtualac-VM .. tad može stari soft na npr XP ali takve stvari nisu nešto što baš radi, tek kad probaš možeš znati.

guslac uto 22.1.2019 23:53

Sve to štima. Nemam ja ništa protiv da ponovno kupim neki usb tuner, ali gledam po ebayu i kod tih jeftinjakera s kojima sam do sada na winXP i win7 bio zadovoljan ne piše da rade na win10. S obzirom kako su ti kinezi šlampavi, moguće je da stvar čak i dolazi s nekim win10 driverima, ali oni jednostavno nisu to napisali. Pa zato pitam, da li je netko probao uzeti neki od tih jeftinjaker usb tunera i da mu radi normalno na win10.

ihush sri 23.1.2019 00:01
guslac kaže...

.. da li je netko probao uzeti neki od tih jeftinjaker usb tunera i da mu radi normalno na win10.

 -opeti isti odgovor :)) .. ništa ne pomaže ''neki'' od tih, morao bi biti konkretan.. a to su male šanse. Imam npr neki takeMS, generički.. radi. Može gore biti bilo koji drugi naziv-brand, može lidlov silvercrest, može 'domaće firme' kao končar-noa-msan.. :)) .. to kinezi štancaju po narudžbi.

A kako radi? .. ubodeš, win obavi svoje.. i radi. :)

.. naravno, kao za svaki dvbt moraš osigurati dobar antenski signal, bez tog nema programa.. + noviji soft ima i hr postavke dok stariji često treba biti npr dojčland za zemlju (kanali koje skenira, kasnije kad se pronađu promjeniš postavke ..).

 

edit: .. ah, da, provjerio sam naziv tv-app, SichboPVR

guslac sri 23.1.2019 09:42

hvala na istom odgovoru :)

istina, najbolje kupiti pa vidjeti. Ja sam svojedobno naisao na isto takva pitanja po forumima koja mene sad muce, pa sam ljudima jednostavno copy/paste ebay link od tocno mog usb tunera kojeg sam kupio, tako da iako je neki noname mogu im garantirati da radi na win7. Cak je dolazio s BlazeTV full programom, a ne evaluacijski cd kao sto sad vidim po ebayu.

naravno presudan je dobar signal, to imam. Isto tako pretragu kanala radim prea presetu Slovenije, jer Hrvatska nije na popisu.

A nista, ja cu kupiti jednog za 10$ pa ako ga upogonim, bar cu imati sto za preporucati. :)

AF139 sri 23.1.2019 11:25

Ako su drajveri iz 2009. neće raditi, nađi od 2012. godine. Imam DVB-t USB stick sa RTL2832U +820 i to mi je rješilo problem.

Jedino pazi kad hoćeš instalirat drajvere da ti nebude ukopčan u USB utor jer win10 tada ne dozvoljava izmjenu drajvera.

(Radi mi sa BlazeTV i sa VLC player-ima).

AF139 sri 23.1.2019 11:54

Pokušavao sam sa sa više player-a  uz drajvere koje je sam Win10 instalirao  ali sa nijednim mi nije htjelo raditi a datum drajvera je bio 2009.

Pa po netu pretraživao dok nisam našao neke iz 2011/2012 i sa njima mi je odmah radilo na više playera ( neki su bili trial ) a ostao mi je sa ovim novijim drajverima Blaze TV i VLC pa sam "uninstall" ostale .

Pošto win10 nije dao da se izmjene čak sam ih ručno sam kopirao preko postojećih dok stik nije uključen ( tada nisu dignuti drajveri u memoriju).

 

ps: Sad pogledah sliku pa vidim da to nije isti DVB-T stik kao kod mene.

 

Evo dodatak iako se serija prijatelji na "print screan" slika ne vidi ( ja je vidim).

 

ihush sri 23.1.2019 15:34

naravno da nije isti.. :) .. ali opet vidi datum, 2009ta.

-install drivera je problematičan strožim pravilima (od w8 nadalje..) i tek kad je juzer 100% i više siguran što radi.. tad se reboota u F7 mod (dozvoljava se install necertificiranih drivera, do tad ih OS ignorira, dok se za install usb uređaja ništa ne desi dok uređaj nije spojen.. ''đabe si krečio'' rekli bi :)) ili te nešto drugo zavaralo, neki drugi driver, .net-2-3, dx.. jer sve to traži stariji soft i playeri se svi oslanjaju na još aktualan dx90c i msove video kodeke..

gore sam naveo i naziv jednog playera pvr i ostale điđe, free, dobar, radi (malo blesava automatika kad mjenjaš regiju-odašiljače.. tj kanali koje tad kroz lokaciju tražiš .. ali radi, bolje od raznog smeća koje obično ide uz takve uređaje jer je autor hobist..).

-najvažniji kriterij za driver je 32-ili-64bita.. to se ne smije miješati, dok driver može raditi npr od xpa do w10 bez posebnih problema (ali je xp-64 izuzetno rijedak komad softa s još rjeđom podrškom nekog proizvođača za driver, pogotovo u ovoj klasi uređaja, nije to npr scsi kontroler, server2003 i sl. .. jednostavno tad je 99% softa bilo 32 (ili 16)bitno, a nekog supporta nema niti je ikome to nešto isplativo (interes, trošak, proizvođač..)

 

+ nasuprot svim pričama i vjerovanjima, postoji samo jedan driver, onaj kojeg proizvodi proizvođač konkretnog chipa za neki uređaj-os. Svi ostali, oemi-ms-.. samo upakiravaju taj isti driver, čak ni datum ne znači ništa tj to je samo redak texta u propertiesu kojeg ako želiš možeš izmijeniti, no time ništa ne dobiješ.

.. za razliku od npr vga drivera, kad noviji driver uključuje support za noviji hw, koji i dalje podržava starije vga ali dodaje novi fičer.. to je jedini razlog kad je potreban noviji driver, do tad svaki radi isto-jednako jer je jedan-isti. Obrnuto, kad se napusti support starije vga, tad više za nju nema novijeg drivera ali poto su popularne (u većini PCja) dva glavna proizvođača imaju dobar support, pa ugl radi, .. s printerima, skenerima može biti teže, s ovakvim uređajima često uzaludno.

 

- stranice kao drivermax ugl uvaljuju smeće ali privlače pobrojanim kolekcijama opskurnih drivera.. često lažnjaci, izbjegavati.

- ubosti stikić, sačekati i ako w10 obavi svoje, radi.. (ima driver), ako ne radi, treba baciti i pribaviti drugo (pa čak i kad se novo kupi, to je često škart roba koja se prodaje na kile, stoji u košarama trgovina i sl.. vratiš, uzmeš drugi i radi.. za više od tog jednostavno je neisplativo mučiti se :))

 

AF139 sri 23.1.2019 18:59

"naravno da nije isti.. :) .. ali opet vidi datum, 2009ta."

 

Da , ostao je datum 2009 od win10 instaliranih drajvera , ali drajveri kao što se vidi su oni koje sam sam kopirao  pa u exsploreru

vidiš RTL2832U.... datume kao i u driver detaljima datume.

Probao sam i dići program u modu kompatabilnom za WinXP i Win7 ali nije išlo  nikako.

Nesjećam se 100% gdje sam skinio drajvere ali sasvim moguće na Realtec stranici za taj čipset.

ihush sri 23.1.2019 19:03
AF139 kaže...

..

Probao sam i dići program u modu kompatabilnom za WinXP i Win7 ali nije išlo  nikako.

..

 -driveri nisu za kompatibilan mod.. to je samo za ''obične'' appse (i tad ne za sve). Driver imaš ili nemaš.

problem kod ovakvog tipa programa što je često sve u jednom, driver+app za tv.. (slično kao wlan..) .. ali driver se u nuždi može isčupati.

ihush čet 24.1.2019 08:51
ihush kaže...
..

 -driveri nisu za kompatibilan mod.. to je samo za ''obične'' appse (i tad ne za sve). ..

 -pa to i kažem, .. dok ovakav tip appsa previše direktno pristupa HWu, polu-driver/app i zato ne pomaže (kao za neke ''obične'' koje samo ne prepoznaju noviji winver, tj installer ne može imati build kojeg nema za odluku gdje instalirati koji sys-dll file kao 32-64bit i sl. dok starije oseve može imati u popisu, pathove-nazive filea.. nije to nikakvo posebno čudo-emulacija-VM.. samo winver-file/pathovi.. ali i problem kad su appsi recimo 'hardcodirani'..).