Bicikli i električni romobili

Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

iPhone6sPlusRoseGold128gb sub 14.3.2020 20:36
iPhone6sPlusRoseGold128gb kaže...
evang kaže...

Best buy bez konkurencije ak možeš rastegnut

http://tct-author.hr/tct/detail.php?art=1191,

 

I koliko si visok da ti treba XXL?

 Pa da, nije ni problem rastegnuti. Ja sam 187cm i 110kg. 

Želim u slobodno vrijeme biciklirati po gradu, i šumskim putevima. Već jedno više od 10 godina sam bez bicikla.

 jel dobar i ovaj?

http://tct-author.hr/tct/detail.php?art=1182

 

ajde.. malo bih rastegnuo buđet do 6000 i malo više kn..

 

i ne razumijem zašto ima tako puno izbora bicikla i onda se bojim da ne kupim ono kaj zapravo ne vrijedi te novce

Danyyy čet 19.3.2020 13:38

Molio bi za pomoc/savjet pri kupnji bicikla.Htjeo bi uzeti cestovni/sportski bicikl kako ga ko naziva,zbog rekreativne voznje.Za pocetak bi uzeo neki jeftiniji/polovan jer nisam nikad prelazio 10-15km na biciklu kamoli vise tj.pocetnik sam (a za kasnije uzeo bi neki skuplji).Vozio bi ga iskljucivo asfaltom mozda 95% asfalt,5% makadam.Od ovih dole navedenih za koji mislite da bi se trebao odluciti?

1

2

3

4

5

6

Ako je lista duga,onda bar neki pod 3,4 ili 6.

MrBlc sub 21.3.2020 08:37

Još da si napisao koji tip kočnice imaš...

 

Ako je rim brake (klasične, na obruč), onda je ili sajla prenategnuta, moguće negdje iskočila iz nosača, pa kočnica čitavo vrijeme stišće kotač (što bi se lako osjetilo po tome da je ručka tvrda i nema slobodnog hoda) ili jedna strana dira obruč (što je češći uzrok).

 

Ako jedna strana dira obruč, onda bi prvo trebalo provjeriti da li je kotač ispravno montiran. Ako je, onda bi trebalo otkačiti sajlu i provjeriti da li je stvarno do kočnice ili ležaj blokira (digneš kotač u zrak i zavrtiš). Ako je do kočnice, onda bi trebalo vidjeti da li se poluge kočnice slobodno okreću oko nosača na rami. Ako zapinju, treba ih skinuti, očistiti i podmazati piksnu, a ako je sve skupa previše oštećeno ili pohabano, treba ih promijeniti. Kratkoročno rješenje za neka ostečenja je malo pošmirglati, ali to je samo prva pomoć dok ne dođu dijelovi.

 

Ako se slobodno okreću, onda treba provjeriti položaj federa i šarafa za podešavanje centra, te podesiti.

 

Treća mogućnost je da je sama pakna krivo podešena, pa dira gumu. Treba podesiti pakne.

 

 

Ako se radi o diskovima, općenito je moguće da je kotač pogrešno montiran ili da je disk iskrivljen.

 

Može biti i oštećenje na čeljusti, ali to je rijetko.

 

Kod mehaničkih diskova je moguće da ih treba samo poštelati - jeftini imaju jednu pločicu na šaraf, a drugu sajla pomiče, pa kako se troše, to se više udaljavaju od ove na šaraf (kad stisneš kočnicu, disk se malo krivi do te fiksne pločice) i onda, ako netko umjesto štelanja tog šarafa zateže sajlu, onda doše do situacije da kočnica hvata nisko, ali u isto vrijeme ova pomična pločica dira disk i kad nije kočnica stisnuta. Fiksna pločica se šarafom treba pomaknuti da bude što bliže disku, a da ga ne dira.

 

 

Kod hidraulike može biti problem u sustavu hidraulike, ali bi se to u pravilu osjetilo i pri samom kočenju.

greysaint0 sri 25.3.2020 13:53

Ekipa, trebao bi upute. Naime, prije nego je krenulo ovo ludilo sa koronom, planirao sam otići na prvu pošteniju MTB vožnju po parku Dotrščina. Kad ova situacija prođe, volio bi upogoniti taj plan pa bi mi u tu svrhu trebali nekakvi savjeti.

 

Za početak, gdje je točno ulaz u park? Gledao sam na google maps i koliko vidim trebao bi biti na ovom zaokruženom dijelu (slika je u attachu)?

 

Nadalje, kako da točno dođem do staze (ima li kakvih znakova)? Imam klasičan hardtail, 100 mm hoda vilica (Rockshox 30) pa pretpostavljam da bi mi nekakva cross country staza odgovarala (makar ne bi odbio kakav ne previše brutalan spust). Da li ima više staza ili je sve to jedna velika staza?

 

Pliz pomozite ovom MTB newbie-u da stekne nove skillove, krugovi oko Jaruna i nasip me ne treniraju pretjerano 

Veliki Brat sri 25.3.2020 14:26
greysaint0 kaže...
Za početak, gdje je točno ulaz u park?

Za početak, odi na dropbike forum i pročitaj dosta dobar (iako možda ne baš up-to date) vodič za sljemenske staze.

Zatim se slobodno registriraj i pitaj što te interesira, škvadra je OK i stalno voze, a vjerujem da sada imaju i više nego dovoljno vremena za odgovarati na pitanja :D

Endymon sri 25.3.2020 15:01

Pozdrav ekipa. Znate mozda kakvu stranicu gdje mogu naci kakve lijepe stazice po Istri? I dali je moguce da npr ako izaberem kakvu stazu, da si je ubacim u navigaciju, pa da mogu ici po njoj? Posto cesto znam zalutati.

greysaint0 čet 26.3.2020 08:52
Veliki Brat kaže...

Za početak, odi na dropbike forum i pročitaj dosta dobar (iako možda ne baš up-to date) vodič za sljemenske staze.

Zatim se slobodno registriraj i pitaj što te interesira, škvadra je OK i stalno voze, a vjerujem da sada imaju i više nego dovoljno vremena za odgovarati na pitanja :D

 

evang kaže...

Ovo ti je ulaz u park.

Btw ak si na Z dijelu grada proglaj Zelena magistrala,cesta je (na kraju imaš livadu di počinje staza br 8. na Sljeme) al za uspone dušu dalo.

 Zahvaljujem! Našao sam na youtube-u neke videe koji pokazuju puni krug, pa ono, nadam se da se neću izgubiti!: )

 

Nego, dodatno pitanje za one koje su odvezli, koliko su strmi usponi? Pitam zato što sam napravio konverziju bajka na 1x. Naprijed je 36t pogon jer se većinom na ravnom vozim a iza 11-34 kazeta. Ta kombinacija ne daje baš puno na usponima, pa da ne guram pol puta bicikl. Ionako razmišljam da naprijed zamjenim sa 32t pogonom. Alternativa mi je malo skupa (promjena kompletne kazete na nešto ala 11-42, a onda ide i novi mjenjač, lanac i shifter).

gocc01 čet 26.3.2020 10:10

Kak mi je bajk stajal 2-3 mjeseca bez vožnje, prednja kočnica cvili kad jače pritisnem a i sad sam skužio da više nit nemre blokirat da me hiti na glavu. Nisam obavio onaj prvi servis, sad ću još i teže jer jer je dučan i servis u Markuševcu. 

 

Prednja felga ide ful malo u osmicu, jedva se vidi ali sam jučer malo bolje bacio pogled i snimio da od onog luka na vilici do gume imam cca 2cm s lijeve strane a 1cm s desne. Felga sjedi do kraja u prihvatima na vilici.

 

Stražnje brzine često ne reagiraju, pa kad nagazim onda preskoči da se userem. Reko je lik da dotegnem na ručici mjenjača ali ista stvar. Skoro konstantno se čuje iza lagano roštanje dok ne stavim u neku brzinu na sredini, ajmo reć neutralu. 

 

Moram to sad sredit jer mi bajk sad ipak treba za na job pošto su ukinuli javni prijevoz a i nema šanse da se vozim u busu.

fer-de-lance čet 26.3.2020 10:29

Ipak sreća da nitko nije htio kupiti 

 

Ovo kaj ti prednja kočnica cvili i ne radi kak spada je bilo i meni, odzračio sam i nadodao ulja i sad je super.

Ali, sumnjam da sad možeš negdje kupit ulje, a ja sam nalijao mineralno za citroen aute, genijalno, sto puta bolje od ovog shimanovog.

Felgu možeš odokativno sam poravnat, samo ispočetka nemoj jako napinjat žbice, budeš se brzo ufurao .

Za zadnje brzine, to poriktaj malo one šarafiće i nagib mjenjača, i obavezno okreni bike naopačke i di god su sajle izložene pošpricaj s WD40, i ako negdje vidiš hrđe pošpricaj, samo pazi da ne proliješ ulje ili našpricaš WD po diskovima, jer ti je to najveći mogući zajeb.

 

MrBlc čet 26.3.2020 17:19

Stavljala je ekipa i baby ulje, doduše, to je doslovno rješenje za krajnju nuždu - iako je u osnovi sastav sličan, baby ulje ima još razne dodatke koji bi dugoročno mogli oštetiti brtve.

 

Ulja za automobile postoje različita, a samo mineralno je kompatibilno. Možda Shimano stavlja neke prilagođene aditive za svoj sustav kočnica, ali osnova im je ista.

fer-de-lance čet 26.3.2020 17:55
elpornero53 kaže...

 to sam i ja čuo od jednog servisera.može link?

 Mislim da je LHM+, ali ne znam više točno.

Na poslu sam, budem sutra ujutro pogledao koje je točno, ali mislim da je to.

Uglavnom, imam 110 kila i ogromni spust po cesti, od kad sam ovo ulje stavio, više mi ni jednom nije popustila kočnica kod dužeg kočenja.

A litra dođe manje od deci onog Shimanovog...

 

Haf932 čet 26.3.2020 18:00
elpornero53 kaže...
fer-de-lance kaže...

Ali, sumnjam da sad možeš negdje kupit ulje, a ja sam nalijao mineralno za citroen aute, genijalno, sto puta bolje od ovog shimanovog.

 to sam i ja čuo od jednog servisera.može link?

 I ja sam nedavno u Shimano kočnicu stavio INA LHM+ mineralno ulje za Citroen vozila . Mogu reći da je ulje odlično . Litra je nekih 80 kn . I poslikao sam ti da vidiš .

 


 

jocommb čet 26.3.2020 20:54
fer-de-lance kaže...
elpornero53 kaže...

 to sam i ja čuo od jednog servisera.može link?

 Mislim da je LHM+, ali ne znam više točno.

Na poslu sam, budem sutra ujutro pogledao koje je točno, ali mislim da je to.

Uglavnom, imam 110 kila i ogromni spust po cesti, od kad sam ovo ulje stavio, više mi ni jednom nije popustila kočnica kod dužeg kočenja.

A litra dođe manje od deci onog Shimanovog...

 

 Ja sam dao oko 70 kn za litru... kolega mi je jos davno rekao za to citroenovo....

javax pet 27.3.2020 08:42

Trebao bih uzimati nove gume. Radi se o biciklu Fuji Tahoe Ltd (2011), velicina tocka 26". Ja sam se zagledao u Continental Race King 2.2 foldable verziju. 
Sad me zanima da li neko ima iskustva s ovim gumama i da li mi moze reci da li postoji neka razlika i da se isplati doplatiti za ovu foldable verziju 80kn u odnosu na verziju sa zicom?
Takodjer ako ima neka bolja i kvalitetnija guma u ovom cjenovnom rangu oko 200kn ili jeftinije mozete preporuciti

MrBlc pet 27.3.2020 09:02

U teoriji bi trebalo biti ok, međutim, nitko ti ne može garantirati. Samo mineralno ulje je isto, ali je pitanje aditiva - neki aditivi mogu produljiti vijek trajanja nekih dijelova, neki mogu skratiti ako nisu namijenjeni za taj tip.

 

Po forumima kažu da su zadovoljni rezultatima kočenja, a sad, da li će gumice kraće trajati i koliki je trošak u odnosu na cijenu ulja...

kbenzema pet 27.3.2020 18:11

Jedno vjerojatno početničko pitanje. Frend ima na bajku vanjske gume 26x2.1 i jedna mu se totalka s*ebala pa me pita za preporuku.

Za prvu ruku dok se ne snađe sam mu mislio dat svoje koje sam skinuo jer su istrošene pa mi ne trebaju, ali su 26x2.25. Ima to kakve veze ili je razlika samo u veličini gume?

Dalje, ako uzima nove, kaj mu preporučit? Gledao sam schwalbe smart sam, za njih sam uvijek dobio preporuku, ali kolko vidim kod nas ih uopće nema..

jocommb pet 27.3.2020 19:10
kbenzema kaže...
Jedno vjerojatno početničko pitanje. Frend ima na bajku vanjske gume 26x2.1 i jedna mu se totalka s*ebala pa me pita za preporuku.

Za prvu ruku dok se ne snađe sam mu mislio dat svoje koje sam skinuo jer su istrošene pa mi ne trebaju, ali su 26x2.25. Ima to kakve veze ili je razlika samo u veličini gume?

Dalje, ako uzima nove, kaj mu preporučit? Gledao sam schwalbe smart sam, za njih sam uvijek dobio preporuku, ali kolko vidim kod nas ih uopće nema..

 nije ti ni u velicini razlika nego samo u sirini... slobodno mu daj... mislim da je 2.25 cak i najupotrebljavanija sirina... a nemoze mu nista bit osim da muje vilica preuska...