PayPal napustio Facebookov projekt kriptovalute Libra

Facebookove nade da će lansirati globalnu kriptovalutu i sustav za digitalna plaćanja pretrpio je možda i najveći udarac do sada

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. listopada 2019. u 06:00

Ovoga tjedna doznali smo kako su kartičarske kuće Mastercard i Visa počele preispitivati vlastitu podršku Facebookovom sustavu digitalnih plaćanja i kriptovalute Libra. Njima se u petak pridružio i PayPal, i to objavom da izlazi iz organizacije Libra Association. Iz kompanije kažu kako neće više aktivno sudjelovati u projektu te da će se ubuduće fokusirati na vlastite prioritete i misije. Ipak, u priopćenju navode da će podržavati Librin napredak i nastaviti razgovarati s Facebookom i drugima o mogućoj budućoj suradnji.

Mastercard i Visa za sada se nisu službeno oglasili, pa ih se i dalje smatra članom organizacije i de facto "suvlasnicima" kriptovalute Libra i s njome povezanog digitalnog novčanika Calibra. Izlazak PayPala velik je udarac za ambicije Libre, iz čije krovne organizacije su službeno poručili kako je ova situacija samo još jedan u nizu izazova koji su pred njih postavljeni u misiji "rekonfiguriranja" svjetskog financijskog sustava.

"Bit će iznimno teško rekonfigurirati financijski sustav da bude okrenut ljudima, a ne institucijama", kažu iz Libra Associationa, ali i napominju da su predani toj zadaći i da im je draže sada doznati tko stoji iza njih a tko ne, nego da se to dogodi kasnije.

Trenutačni planovi govore da bi Libra trebala biti lansirana kao globalna kriptovaluta (stablecoin vezan uz dolar) tijekom sljedeće godine. Istodobno bi korisnicima bio na raspolaganje stavljen cijeli alternativni financijski sustav i mreža za digitalna plaćanja, što bi, prema nekim tumačenjima, moglo predstavljati alternativnu valutu i financijski sustav bez kontrole država i središnjih banaka. Zbog toga su svoju skepsu prema projektu već izrazile brojne institucije i države.