Neuspješna krađa e-bicikla, ili kako je Greyp iz Njemačke završio u Srbiji

Prošloga tjedna iz Greypa su objavili informaciju o tome da su uz pomoć ugrađenih kamera i GPS-a locirali ukraden im električni bicikl. Greypovci za Bug otkrivaju i neke zanimljive detalje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. kolovoza 2019. u 12:30

Krajem prošloga tjedna iz Greyp Bikesa su se na Facebooku pohvalili pričom tome kako se krađa njihovih električnih bicikala ne isplati. Ukratko, bicikl im je ukraden na sajmu e-bicikala u Dortmundu početkom travnja, a mjesecima kasnije netko ga je uključio – samim time aktivirao se GPS – pa je bicikl uspješno lociran i vraćen Rimčevoj kompaniji. No, priča je zanimljiva i s tehnološke strane pa smo upitali ekipu iz Greypa da nam pojasni nekoliko detalja. Evo što kažu…

Nekoliko dana nakon svjetske premijere na Braču, Greyp G6 bio je izložen na E-Bike Festivalu u Dortmundu, najvećem takvom događaju u Europi: "Bila je ogromna gužva na štandu, svi smo bili zaokupljeni nekim upitima, kradljivac je iskoristio trenutak nepažnje i bicikl je nestao. Nemamo informaciju o tome na koji je način to točno izvedeno Rečeno nam je da je još par bicikala nažalost ukradeno. Sve smo prijavili nadležnoj policiji" – kažu.

Krađa se ne isplati

Lopov je očito bio pripremljen, jer je odmah isključio računalo bicikla, čime se gasi i GPS praćenje te internetska veza. Naravno, time je izgubio i funkcionalnost motora i izgubio svrhu električnog bicikla. Mjesecima nakon krađe bicikl je ostao "offline", da bi početkom kolovoza Greyp dobio obavijest kako je netko, negdje, napokon uključio ukradeni bicikl. Uključivanjem se aktivirala internetska veza, pa su u kompaniji mogli pratiti lokaciju bicikla i primati zapise s ugrađenih kamera.

Kamerom je snimljen i posjet lokalne policije "vlasniku" ukradenog Greypa
Kamerom je snimljen i posjet lokalne policije "vlasniku" ukradenog Greypa

GPS je pokazivao na lokaciju u Srbiji, a nakon što su iz Greyp Bikesa kontaktirali policiju oni su ga i pronašli u mjestu Zlatibor. Kako je iz Dortmunda do tamo stigao, za sada nije poznato. Prema dostupnim informacijama čini se kako ga je netko iz Srbije kupio, izravno od kradljivaca ili pak iz druge ruke. "Vjerujemo da osoba koja je upalila bicikl nije imala pojma da je spojen na Internet i da odašilje lokaciju", kažu iz kompanije. Sada je na policiji da se pozabavi cijelim tim dobavnim lancem. "Neka institucije rade svoj posao" – u šali dodaju iz Greypa.

Malo o tehnologiji za lociranje

Greyp G6 šalje metrike (između ostalih i GPS lokaciju) u realnom vremenu prema serveru svaki put kada je bicikl upaljen, neovisno o mobilnoj aplikaciji. S obzirom da se vlasnik bicikla određuje prema mobitelu koji se s biciklom uparuje, kradljivac i da je skinuo aplikaciju na svoj mobitel nije je mogao koristiti s tim biciklom s obzirom da je taj bicikl ostao u vlasništvu Greypa i telefona koji je korišten na sajmu. Prethodni vlasnik kroz aplikaciju se mora "odreći" vlasništva nad biciklom da bi ga potom mogao prisvojiti novi vlasnik. Kradljivac je, dakle, dobio limitiran set funkcionalnosti i koristio je bicikl bez aplikacije, vjerojatno također nesvjestan sposobnosti bicikla i tehnologije uz pomoć koje je na kraju i pronađen.

eSim je najzaslužniji

GPS je sam po sebi potencijalno nepouzdan sto se tiče ozbiljnijeg djelovanja policije i korištenja kao dokaza. Zbog toga, bez dodatnih informacija GPS vjerojatno ne bi bio dostatan za ovoliko efikasnu akciju. Uz GPS, tehnologija koja je najviše pomogla bile su kamere kojima je ekipa u Svetoj Nedelji slikala okruženje lopova, kao i potencijalno povezane osobe. Ali opet, GPS i kamere su beskorisni ako podatke koje generiraju ne mogu na neki način biti dostavljeni u centralu.

Tu u igru ulazi eSIM kartica, povezanost s Internetom i komunikacija sa serverom – što je i prilikom predstavljanja ovog bicikla bilo navedeno kao njegova ključna prednost. "Najpametniji bicikl na svijetu", napisali smo tada i, čini se, nismo bili u krivu.

 

A while back, during our first trip to a bike festival in Dortmund, one of our demo bikes got stolen. Whoever stole it...

Posted by Greyp Bikes on Thursday, August 8, 2019